Személyes hatás – hátrányból előny

A termékeinket előállító fogyatékos és hátrányos helyzetű emberek számára munkájuk különleges kihívást és örömöt jelent. Ezzel tudják bizonyítani, hogy megfelelő segítséggel képesek másoknak kívánatos és örömet okozó, minőségi tárgyakat létrehozni.

Közös munkánk eredményeként visszakapják emberi méltóságukat és nyilvánvalóvá válik mindenki számára a fogyatékos emberek társadalmi hasznossága.

 „Soha nem felejtem el, amikor az első kosarat hazavittem édesanyámnak.” Egyed Vali, akit 17 éves kora óta támogat a Sérültekért Alapítvány, minden nap jó kedvvel megy dolgozni. „Jó a társaság, lehet hülyéskedni, sokat nevetünk, viccelődünk, figyelünk, vigyázunk egymásra. Szeretem, ha jókedvű emberek vesznek körül. Fontosnak tartom, hogy társaim megbíznak bennem, és megosztják velem a bánatukat, örömüket. Az alapítványnál sokféle tevékenységet kipróbáltam már, először szőttem. Jó érzés volt, hogy a kezem nyomán gyönyörű szőnyegek születtek. Jelenleg kosarat fonok, és bár először furcsa volt a vesszővel dolgozni, később megszokta a kezem az anyagot”, fogalmazta meg Vali saját szavaival, miért szereti kézműves foglalkozását.

A gyógynövények és fűszerek aromája bejárja a kis szappankészítő műhelyet, ahol az egyik asztalnál Balázs Marianna (44) és Juhász József (43) elmélyülten formázza a szappangolyókat. Mindig egymás mellett dolgoznak békésen, szó nélkül. Bár csendesek, az egymás iránti érzelmeiket kifejezik a gesztusaik. Megmutatkozik a szappangolyók gurítgatásában és helyezgetésében. Ők ketten igazán jól szemléltetik a „gondoskodás gyümölcse” jelentését. „Egyértelműen látom az itt dolgozóinkon a pozitív változást, mióta elkezdődött a Fruit of Care szappanok kézműves gyártása”, mondja Judit, a műhely vezetője. Az, hogy nap, mint nap adott az elfoglaltságuk, biztonságot ad számukra, ezen felül nagyon szépen fejlődik a finommotoros mozgásuk is, sorolja Judit az együttműködés pozitív hatásait. – NESst esettanulmány, Fruit of Care and Thierry Baudon & Mid-Europe